Väntar på besked

Då var det dax för ett inlägg idag igen då. Kan börja med att den här dagen har verkligen inte varit min dag! När man vaknade vid sju imorse för att sonen ville gå upp så kändes det inte alls som en lyx att ha en son som sover till sju istället för att vakna vid fem eller sex som så många andra barn. Nej, det kändes som pest och pina. Bara att låsa in oss i vardagsrummet, slå på Nicke Nyfiken på teven och lägga sig till rätta i soffan. Detta låter ju inte så jobbigt, nej, inte om man inte hade varit gravid så att vakna är att få migrän och illamående på en gång. Kul morgon? Idag har jag också mått dåligt halva dagen, börjar nu känna mig lite bättre. Vissa dagar är mindre roliga att vara gravid på än andra. Hoppas på att jag har en bättre "graviddag" imorgon i alla fall.

Idag har jag också fått brev från min läkare. Var iväg för ett tag sen och tog sköldkörtelprov då min hals är olika svullen. Låter lite konstigt, men ja. Fick idag besked om att "det ena provet visar ett gränsvärde medan det andra ligger helt normalt". Och vad betyder detta? Ja du, säg det. Står att jag ska invänta besked  från medicinspecialisterna på Endokrinenheten som ska ta ställning till detta. Då är det väll bara att sitta och rulla tummarna och vänta på ett besked då. Vet ju inte vad det är för besked jag ska invänta men jag väntar...

Längtar tills torsdag då jag ska få komma iväg till vattengymnastiken igen! Under för min rygg!

Obeskrivlig smärta, obeskrivlig lycka

Vissa dagar är man lite trött på att vara gravid och andra inte. 99,5% av dagarna som går kantas av spya på morgonen, ond rygg och konstant migrän. När jag väntade Liam hade jag också denna huvudvärk genom hela graviditeten och den var nästan olidlig. Nu är man väll lite "van" och "förberedd" på den, men den gör inte mindre ont för det. Men jag försöker verkligen se till att den inte ta över mitt liv och låter mig bli sängliggandes pga den.
Minns speciellt en dag när jag hade sådär grymt otroligt ont i huvudet och jag kände att Nu ger jag upp! Jag började tänka på abort (trots att det var alldeles försent för abort och jag aldrig skulle göra det) och började tänka på hur dum jag är som valde att gå igenom detta. Dessa känslor gick ju såklart över och självklart var Liam väldigt efterlängtad då med men ibland gör smärta attt man tänker tankar som man aldrig skulle tänka annars. Som när man låg på förlossningen och fortfarande bara var öppen en cm och inte hade fått någon smärtlindring så låg man och skrek efter kejsarsnitt för detta vara alldeles för jobbigt och gjorde alldeles för ont! Ni som känner mig vet då att jag är den som absolut inte klagar över lite smärta och har väldigt hög smärttröskel, att hårbotten börjar koka eller att tatuera mig på armbågen kändes lite men inte så att det var någon omöjlig smärta. Men nej, det gjorde så ont! Till slut fick jag min ryggmärgsbedövning och då var jag i sjunde himlen och kunde inte alls förstå hur folk kunde säga att det gjorde ont att föda (kan påpekas att det tog 30 sekunder att krysta fram min lilla son och att jag var hög på lustgas under dessa tankar också). Men nu sitter man gravid igen och visst tänker man tankar ibland, men jag vet att om ett halvår så är de helt totalt bortglömda!

På tal om graviditet så är jag så trött på en annan sak. Varför ska jag behöva gå runt och må dåligt och ha dåligt samvete för att jag är gravid och väntar ett till synes friskt barn?!? Jag har hört och läst pikar från flera håll. Ja, jag har kompisar som det tog tiiiid för innan de fick sitt plus eller som ännu inte fått det och jag har bekanta med barn som tyvärr fått handikapp eller barn som inte fått leva så länge. Har även en mamma med massor av sena missfall bakom sig osv. Men varför ska jag vänta med att skaffa barn om jag nu har lyckan att kunna bli gravid? Varför ska jag "må dåligt" över att mitt barn är friskt för att det finns andra barn som inte är det? Varför ska jag behöva höra och läsa dessa pikar för vad vill ni att jag ska göra åt saken? Ska jag göra abort? Hade det varit bättre om mitt barn hade något handikapp eller så? Hade det varit bättre om jag hade hållt på i 2 år innan jag blev gravid, är jag då "värd" ett friskt barn eller spelar det ingen roll?
Nu mår jag inte så dåligt över att mitt barn verkar friskt utan jag är så oerhört glad över detta! Jag är också glad över att jag har turen att bli gravid och inte behöva kämpa för plusset, det är jag verkligen, och jag tycker verkligen synd om er som måste kämpa och som tyvärr ibland får dåliga besked angående deras små knyt. Jag tycker verkligen det är hur tråkigt som helst och önskar att ni fick uppleva samma lycka som mig.
Nu är det tyvärr inte så, så varför vill ni ta ifrån mig min gnutta lycka?

Tomas Järvheden

Igår vart det show med Tomas Järvheden. Hur roligt som helst! Jag, Simon, hans bror Jonas och hans flickvän hade bokat biljetter till detta stohej så jag och S fixade barnvakt (min far ställde snällt upp) och sen åkte vi iväg. Efter showen åkte vi hem till Baronhills och där fixade vi med tacos som vi åt och tjocka på. När tacosen börjar smälta i vår mage så blev det Nintendo wii som tog över våra sinnen. Vi spelade ett bilspel med Madagascar, riktigt kul och måste göras om!

Om en timme är det dax för dag nummer 2 i denna helg. Då ska jag ringa efter en taxi som kan ta mig till Lundy där det blir firande av Malins födelsedag. Där ska man bli bjuden på mat och sen blir det fest och ståhej. Ska bli kul, trots att man är nykter. Hoppas bara på att den hemska huvudvärken känner för att utebli samt att illamåendet inte väljer att dyka upp.... Ryggen får gärna också hålla kvällen igenom...... Jag hoppas på god hälsa genom hela kvällen alltså, och blir det inte så så får jag ta med mig en huvudvärkstablett ifall att, ha ha.

Dax att börja planera klädsel och sminka sig då. Lite fin kan man kanske försöka sig till att vara trots att man är gravid och känner sig lagom äcklig!

Vecka 14

Du är i vecka 14.
Du har gått 13 fulla veckor och 0 fulla dagar (v13+0).
Du är i 3:e kalendermånaden.
Du är i 4:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester ett.
Beräknat förlossningsdatum Fre 1 apr 2011
Du har 188 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Hormonförändringar kan visa sig genom att huden på mamman blir mörkare på vissa ställen, kvinnor kan få en vertikal mörk rand från naveln och neråt samt mörkare bröstvårtor. Randen brukar försvinna efter förlossningen, men man ska vara försiktig med att sola för mycket under graviditeten eftersom man även kan få andra pigmentfläckar som kanske inte går bort. Du kan bli snabbare andfådd eftersom blodvolymen i kroppen börjar öka.
De flesta börjar få en liten mage. Om du tidigare fött barn blir magen oftast större mycket tidigare.

Fostret: Öronen är placerade där de ska vara och har fått den rätta formen. Alla större organsystem är nu färdiga och njurarna tillverkar urin. Fostret befinner sig nu i en snabb fas av tillväxt. Benen är längre än armarna och det finns gott om fostervatten som fostret simmar runt i.


Inga mörka fläckar så vitt jag kan se (hade nog inga med Liam heller) och den där magen blev ju större för länge sen så det var ingen nyhet, ha ha.

Vecka 13

Du är i vecka 13.
Du har gått 12 fulla veckor och 2 fulla dagar (v12+2).
Du är i 3:e kalendermånaden.
Du är i 4:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester ett.
Beräknat förlossningsdatum Fre 1 apr 2011
Du har 193 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Nu börjar den andra delen av graviditeten och känslan av att vänta barn har ofta infunnit sig. Du känner dig lite lugnare, då största risken för missfall är över.
Det är rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamåendekänslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att skilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig.
Tänk på att ta hand om dig själv och vila lite extra. Arbete och fysisk aktivitet är helt ok, men undvik stress.

Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan. Hos flickorna finns nu miljoner ägganlag i de omogna äggstockarna och pojkarna börjar bilda manligt könshormon.

Jag mår bra nu... Eller hur säger man?

Till skillnad från alla andra ska jag inte skriva någonting om valet idag, bara för att jag är så toktrött på allt valprat som har varit den senaste månaden och antar att alla ni andra hellre vill läsa om något annat än ännu en åsikt om detta.

Den här helgen så har jag umgåtts med mina fina. Är verkligen inte sugen på att göra någonting annat just nu, och jag njuter. I fredags åkte vi till Hällabrottet och åt tacos. Simons föräldrar är kyrkliga av sig och kommer med dessa "tips" som ibland faktiskt är bra. I sommar hade de glassbar i kyrkan, vilket inte alls var tokigt, och nu har dom istället börjat med tacos. Det är buffé som gäller och det är gott! Jag, Simon och Liam åkte dit för att mätta våra magar... Eller ja, Liam hade mest fullt upp med att leka med sina kusiner men av skratten att döma så hade han inte precis tråkigt! Jag och Simon satt och åt tillsammans med Simons bröder istället. Det var trevligt. Själv önskar man att man hade fler bröder men jag får slita ut Emil istället, ha ha.

I lördags blev det mycket slappa. Kom inte igång förrän på eftermiddagen då vi först åkte till pappa och lämnade Liam och sedan åkte vi till Media Markt för att inhandla ett Nintendo wii för 999:-. Kan man säga annat än att det var kalabalik där inne? Vi kom strax före köbildandet så att vi hade tur och hamnade i kön med endast 5-10 pers framför oss och dom som stod runt omkring oss var riktigt trevliga. En annan som inte hade tänkt på att dricka vatten på hela dagen insåg sitt misstag i kön och blev helt kritvit i ansiktet och svimfärdig, men som tur var hade någon ställt en kundkorg precis vid våra fötter så jag vände upp och ner på den och satt i en timme så tiden flöt förbi rätt så bra.
När klockan närmade sig sex (det var då som pristet på wii skulle börja) så kom personalen utrullandes med pallar med Nintendo wii på. Pallarna var inplastade men eftersom dom bara hade 200 stycken och det kanske var 500 stycken i butiken som ville ha dom så fick två personer från personalen i stort sätt lägga sig på varje pall bara för att folk inte skulle försöka sno åt sig ett wii när de inte stod i kön. Folk som hade kommit en kvart innan rean blev sura för att de inte fick tag i något och man själv var glad för att man i alla fall stod i en skyddad kö och sen fick hjälp ut av en väktare för att ta sig mot kassan. Inte direkt som när man handlar mjölk på Maxi stormarknad vid Eurostop. Men vi fick ett spel med oss hem som efter bf blev använt. Då var det Mario och Luigi som tog över vår teveskärm där hemma, riktigt kul.

På söndagen var det ju val. Först åkte jag iväg och röstade här i Baronbackarna där det var ca 30 stycken före mig i kön så det tog lite tid. Jag hade ju haft gårdagen på mig att öva att stå i kö så det gick ju bra ändå. Sen åkte vi till Hällabrottet där Simon röstade och sedan blev vi bjudna på mumsig blåbärspaj med vit choklad hemma hos Simons föräldrar. Där vädrades som vanligt åsikterna kring allt möjligt, men allt utom politik. Simons ena bror och flickvän kom också förbi där så man fick träffa på dom med.

Jag skulle vilja säga idag att jag mår bra, fast det skulle nog tas lite fel. Jag mår bra i den tanken att jag älskar min familj och det lilla pyret imorgon som jag denna vecka kommer få åka och kika lite på. Jag mår bra för att jag har nära och kära som alltid ställer upp och står bakom en vad som än händer. Dock vet jag inte om man kan säga att kroppen mår så bra, men man vet ju hur bra min kropp reagerar på graviditet så att det är väll ingenting som är ovanligt precis. Var på inskrivning hos bm i förra veckan och hon skickade genast iväg en remiss till sjukgymnasten (hade själv tänkt att lida igenom graviditeten som jag gjorde med förra men den gubben gick inte denna gång men jag hoppas på vattengympa som bm tyckte verkade bäst för mig). Sen började hon också diskutera min hals, astman jag fick förra graviditeten och att allt inte heller stämmer denna. Så det blev en läkarremiss till Åsa också. Så imorgon ska jag både till läkaren och till sjukgymnasten, fullt upp med andra ord. Måste komma ihåg att dricka mycket vatten så jag inte svimmar mellan mötena.

Vecka 12... Redan?

Du är i vecka 12.
Du har gått 11 fulla veckor och 3 fulla dagar (v11+3).
Du är i 3:e kalendermånaden.
Du är i 3:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester ett.
Beräknat förlossningsdatum Fre 1 apr 2011
Du har 199 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Risken för missfall minskar nu. Av de missfall som inträffar så sker drygt 90 procent före utgången av vecka 12. Om du skulle få en mindre blödning betyder det inte att ett missfall är på väg. Om det inte är blodfärgat eller rinner så kan det bero på andra orsaker som till exempel lågt liggande moderkaka. Om moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen kan det uppstå en liten blödning från kanten av moderkakan.
Placeringen av moderkakan kan ses med hjälp av ultraljud, på de flesta brukar den dras uppåt i takt med att livmodern växer och då slutar dessa mindre blödningar. Under de tre till fyra sista månaderna ska du däremot söka läkare även vid smärre blödningar.
Moderkakan har tagit över tillförseln av näring och syre till barnet. Moderkakan och fosterhinnorna skyddar även barnet mot infektioner. Som skydd för bakterier bildas det också slem i körtlarna i livmodertappen. Du bör ändå avstå från att äta sådant som kan innehålla bakterier och parasiter som är skadliga för barnet under graviditeten. Vanligtvis har illamåendet och tröttheten börjat avta efter de första tolv veckorna. Vissa har gått upp några kilo i vikt, andra kan i stället ha gått ner något.
Nu har du säkert haft ditt inskrivningssamtal med din barnmorska. Om inte så är det hög tid nu.

Fostret: Fostret är cirka sex centimeter stort och väger cirka 15 gram. Fostret börjar röra sig spontant, vrider på huvudet, hickar och rör på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.


***

Japps, gått upp i vikt har jag gjort, och magen har svullnat så visst syns det att man är gravid! Skönt att ha kommit förbi v 12 nu med, riktigt skönt faktiskt. Men oj vad tiden går fort! Dock kan jag inte direkt säga att tröttheten har avtagit (kan också bero på att jag kanske fått UVI och fått springa på toaletten ca 10 gånger idag) och illamåendet är borta, men det har inte varit så farligt heller. Spytt har jag bara behövt göra 2 gånger hittills och jag hoppas för att det inte blir så mycket mer än så. Tyvärr har man fått riktigt ont i ryggen och en nerv ligger i kläm så om jag hostar eller något måste jag lägga mig ner i ett par timmar för att det gör såååå ont. Har knaprat Alvedon men vad hjälper det?

Imorgon ska vi på inskrivningssamtal och ta blodprov inför KUB-testet som är nästa vecka!! Roligt. Det känns verkligen som att det händer något nu.

Tänker på det mer och mer nu, vad STOR Liam har gått och blivit! Och vad han pratar! Tycker det har blivit ännu mer prat bara den senaste veckan. Han håller låda här hemma och det är roligt! Min lilla prins börjar verkligen bli stor nu och han har också kommit in i någon "bebisperiod" allt är "bebis" och så fort han ser ett kort på en liten kid så måste han peka och ropa tills man uppmärksammar honom. Sötnöt.

Nu är filmen Upp slut så nu börjar Liam vrida sig lite här i soffan. Ska ta den store killen nu.

Graviditetshormoner och Chokladdoppade munkar

Nu är helgen förbi och vardagen är här igen. Jobbet på Lantmännen är slut, var sista gången i lördags så nu är det bara jobbet på Tuwa kvar.
Helgen har inneburit mycket jobb men det har ändå varit en skön helg. Jobbade lördag på Lantmännen och på kvällen drog S på bröllop medans L var hos farmor och farfar. Själv valde jag att Graviditetshormonerna (JA de har egen personlighet och alltså är en egen person från och med nu) skulle få välja kvällen för mig. De var inte sugna på något festande utan ville konstigt nog se på en svensk film på bio, något jag själv sällan blir sugen på men nu fick ju dom bestämma. Dom valde filmen I rymden finns inga känslor eftersom Beck inte gick längre. Filmen var helt ok, bättre än vad jag trodde att den skulle vara. Men eftersom jag varit sugen på att se Beck så gick jag in på Videotorget för att se om det fanns någon film jag inte sett tidigare. Hittade en Wallanderfilm som fick bli mitt substitut. Gick sedan in för första gången på Sweet chili och köpte mat. Det var en fantastiskt liten hörna med en en gullig liten tant bakom disken som knappt kunde svenska och verkade lite försynt tills hon sprang iväg till köket och började gorma på kocken på Thailändska. Mysfaktor på något sätt. Var nog Graviditetshormonerna som tyckte det med.
Cyklade sedan hem och kände den underbara doften av eld. Jag hoppades att det var någon som eldade på tomten och inte ett hus som stod i lågor eftersom jag även tyckte detta var riktigt mysigt och kändes riktigt höstaktigt.
Hemma kurade jag ihop mig under en mysig filt, satte på filmen och åt maten som var alldeles för stark men ändå väldigt god. Kände att detta måste jag göra fler gånger, fast inombords så vet jag att det faktiskt inte kommer komma så många fler tillfällen för det.

På söndagen vaknade jag klockan kvart i fem av att S stapplade in genom ytterdörren, sen var det omöjligt för mig att somna om. Klockan 8.00 valde jag istället jobb framför teven. Cyklade iväg mot Tuwa istället, kändes helt ok eftersom jag ändå hade planerat in att jag skulle ha sovit vid den tiden.

Ikväll blir det speedway. Ska bli kul att komma iväg på. Farmor ställde upp som barnvakt, Liam hade tydligen varit väldigt snäll i lördags så att hon suckade inte ens denna gång när vi frågade henne. Annars brukar det vara lite standard att hon suckar och låtsas om att hon inte alls vill vara barnvakt men känner sig tvungen till det fast hon inombords tycker att det är ganska så kul faktiskt.

Kanske man borde döpa min andra person? Nu när den får så mycket plats i mitt liv (ärligt talat är det ganska så skönt att någon annan bestämmer vissa saker åt än då jag själv inte alltid har ork). Igår var den dock inte så snäll då den bestämde sig för att bli toksugen på munkar, speciellt med choklad på. Jäkla Nice Nyfiken avsnitt som hade hundra dussin med munkar i sig. Sen hjälper det inte att titta på Biggest looser efteråt för att det är väll nästan regel än undantag att det ska finnas minst en munk i program med tjocka amerikanare i? Ja ja.. Min andra person är inte alltid till hjälp.