Barnvakt och bebismage

Idag har varit en ganska så bra dag. Liam har varit snäll (förutom när han skulle sova) och efter att han vaknat till liv så stod Felix i hallen och skulle hämta mitt lilla hjärta som skulle spendera dagen med henne. Huvudvärk har jag idag, men eftersom jag hade barnvakt halva dagen så har det gått bra ändå.
Liam hade tydligen varit jättesnäll, som han alltid brukar vara i och för sig. Det är ju skönt att höra. Och imorgon kommer hon igen och hämtar honom, underbar hon är!

Imorgon blir det också utvecklingssamtal på dagis för Liam och efter det ska jag till läkaren och hoppas att jag får något mot den här förbannade huvudvärken. Sen kommer Felix och efter det ska jag bara krypa ner i soffan och vila, vila och vila. Ska försöka vila massor så att jag orkar med att jobba på onsdag. Klarade inte av det förra veckan så den här veckan vill jag verkligen komma iväg. Hoppas också på att kunna komma iväg på vattengymnastiken på torsdag, för min rygg tar kol på mig och förra veckan fick jag stanna hemma från den med pga huvudvärken.

---

Du är i vecka 18.
Du har gått 17 fulla veckor och 2 fulla dagar (v17+2).
Du är i 4:e kalendermånaden.
Du är i 5:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Fre 1 apr 2011
Du har 158 dagar kvar till beräknad förlossning.


Fostret:
Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

---

Nu blir det snart lite tacogratäng till kvällsmat. Hungrig hungrig hungrig.Bild på magen från i lördags då jag gick in i v 18.


Jul jul strålande jul

Likt ett barn så längtar jag otroligt mycket efter julen i år! Kan knappt vänta. Det är nästan så att man längtar mer efter julafton än kommande bf, vilket kanske är lite konstigt. Tidigare år har jag varit lite likgiltig inför julen. Har inte bara bra minnen efter jular som kommit och gått. Har minnen från en mamma som vaknar bakis på julaftonsmorgonen och istället för att umgås med familjen lägger sig i ett bad och som sitter och smsar och är helt borta från omvärlden under hela julklappsbytena. Har minnen av stressade jular där det känns som att kärnan av hela julafton är att man ska försöka ta sig igenom den, inte att man ska ha det kul och mysigt. Har även befunnit mig på ställen där jag inte alls kännt att jag fått någon julstämning, men det kvittade just då eftersom julafton helt hade tappat sin innebörd för mig. I år känner jag att julen är något magiskt. Kanske är det för att jag har Liam som har växt upp till en liten man som förmodligen kommer älska julafton. Jag längtar till att få se hans ansikte lysa upp när han får se tomten komma och dela ut paketen. Jag har blivit någon som jag inte trodde i alla fall, jag älskar julen!

Vad saknar jag just nu. Jag saknar att få sätta upp julgardiner och få ställa ut sjukt mycket tomtar i hela lägenheten. Inte för att jag tycker om tomtar speciellt mycket men de ska bara finnas där. Sen vill jag krypa ner i soffan med en filt över mig tillsammans med lilla familjen. Ute faller snön och inne sitter vi och värmer oss med levande ljus och glögg i handen. I år får det bara bli alkoholfri glögg, även för Liam som råkade få i sig lite väl mycket starkvinsglögg förra året när vi inte tittade på. På teven vill jag se alla löjliga julfilmer som går och även sätta i några filmer som vi själva har hemma som "Musse firar jul" och även den där Nicke Nyfiken firar jul.

Jag längtar efter smaken av julmusten och  doften av julbaket. Jag vill att det ska dofta nykokt knäck och pepparkakor i hela lägenheten. Granen ska stå i sitt hörn med en massa presenter under som får än att vilja bli som ett litet barn där man kan gå fram och klämma och känna.
Jag längtar till min första skinkmacka med Johnys senap på. Den som riktigt smälter i munnen och som man stått och lagat till hemma i köket tillsammans med S, och med Liam som springer runt benen på sig och nätt och jämt klarar sig från att bränna sig på ugn eller varma plåtar.

Jag har redan börjat med julmusten. Jag som aldrig tyckt att den varit speciellt god andra jular har fullkomligt falligt pladask för den i år och bara längtar tills den hamnar på bordet nästa gång.

Jag längtar efter jul så otroligt mycket. Om en månad är det första advent, nog kan man få börja sätta upp saker då? En ljusstake hit eller dit och lite gulgardiner.. I år börjar jag tidigt.Liams första möte med jultomten år 2009.


Huvudvärken från helvetet

Ännu en dag med huvudvärken från helvetet. Har idag ringt till barnmorskan i hopp om en läkartid och visst fick jag det, tisdag nästa vecka! Jag får alltså ligga och plågas av denna huvudvärk i en vecka till, tackar. Men fick i alla fall komma in och kika blodtrycket hps barnmorskan (kom iväg tack vare massa alvedon som minskar lite på huvudvärken i alla fall) och det var tydligen utmärkt. Järnbrist har dom inte heller märkt något av, alla tester är bra och vatten dricker jag. Blir tokig på det här snart.
Den här veckan har man lyxen att kunna ligga i ett rum med fördragna gardiner och bara vara stilla men nästa vecka ska jag ha Liam hemma måndag, tisdag och fredag. Fredag sa Axa att hon kunde hjälpa mig att plocka med Liam till öppna förskolan vilket skulle vara jättebra, men hur gör man dom andra dagarna? Jag kan inte ens ta hand om mig själv då jag inte kan resa på mig för att jag då blir yr och det känns som att hela huvudet går i bitar, men dom andra dagarna? Känns som att man får mer huvudvärk bara att tänka på det... Inte har man några släktingar som går hemma och ugglar som kan ställa upp som barnvakt utan alla har jobb. Varför ska allt vara så svårt ibland?
Nej, lägger mig ner med huvudet mot kudden igen för nu har jag ansträngt mig för mycket tror jag...

Vecka 17... Alla tips är välkomna!

Du är i vecka 17.
Du har gått 16 fulla veckor och 2 fulla dagar (v16+2).
Du är i 4:e kalendermånaden.
Du är i 5:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Fre 1 apr 2011
Du har 165 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett. Troligen har du gått upp två-fem kilo i vikt. Sexlivet kan vara alltifrån blomstrande till att inte fungera alls. Däremot har man vanligen samma behov av närhet som tidigare, kanske till och med mer.

Fostret: Redan nu kan du känna när ditt barn har hicka. Det känns i så fall som mycket regelbundna fosterrörelser. Skelettet är synligt på röntgenbilder. Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen. Fostervattnet som fostret rör sig är rent och sterilt och byts flera gånger om dagen. Barnets hår har börjat växa och bli längre.

---

 

Det jobbigaste av allt just nu är denna huvudvärk som jag har. Vaknade denna morgon med av migrän och jag vill inte äta Alvedon varje dag. Någon som har något bra tips som kanske kan göra huvudvärk lite bättre i alla fall om man inte får bort den helt och hållet? Alla tips är verkligen välkomna just nu!

Har gått up 9 kilo! NIO kilo! Och andra som ska gå upp mellan två till fem kilo och jag dubblar detta! Helt sjukt. Och det kan inte bero på maten eftersom det känns som att jag äter mindre nu än vad jag gjorde innan eftersom jag tappat en hel del aptit. Vatten vet jag att jag samlat på mig som sjutton. Gjorde det med Liam med och det märks denna gången med eftersom jag inte får på mig mina ringar längre. Det tar lång tid innan ringarna börjar bli för små om det handlar om fett man ska samla på sig, här tog det bara några veckor innan ringarna skavde för mycket och nu går de inte på alls.

Så här sitter jag. En vattenbuffel med migrän.

Nämnde jag att alla tips är välkomna?


J***a idioter till försäljare och rökare

Idag känner jag mig lite på krigsstigen, trots att jag kanske inte har någon anledning till det så tänker jag bara på sånt som faktiskt irriterar mig. Hur dum är man inte då när man sitter en fredagkväll och tänker på saker som får en irriterad?

Först under huggstubben är dessa j***a försäljare! Nu pratar jag inte om ALLA försäljare utan jag ska förklara lite mer exakt om vilka jag talar om. Vi börjar med dessa idioter till telefonförsäljare. Jag har ingenting emot dom egentligen, så länge dom kan ta ett nej. Detta är ju dock inte alla som kan vilket medför otrolig irritation hos mig, speciellt nu när hormonerna rusar ändå. Jag försöker vara trevlig mot telefonförsäljare, men jag kan säga att jag blev lite sur här om dagen när det ringde en precis när min son var på värst humör och grät och skrek. Försäljaren ville inte ta ett "nej jag är inte intresserad" utan fortsatte att propsa på om att jag skulle köpa det och ville veta den exakta anledningen varför jag vill tacka nej till just deras produkt. Efter 10 "nej jag är inte intresserad" (skämtar inte när jag säger 10!) och en fortfarande skrikig unge vid sidan av förstod försäljaren att jag ville lägga på (ÄNTLIGEN!). Då säger personen "Men då får jag återkomma någon annan dag" och lägger på. Eeeh.. Varför skulle jag vilja att dom återkommer någon annan dag?!? En j***a idiot med andra ord... Eller han var en JÄVLA idiot som nog lär få ett mindre trevligt bemötande om han funderar på att ringa mig en gång till.

Den andra under huggstubben inom kategorin försäljare är dessa idioter som står utanför affären (tar Maxi vid Eurostop som ett utmärkt exempel där dessa står och idiotin verkar föröka sig värre än kaniner och möss tillsammans. Kan idioter lära sig kloning samtidigt som de förökar likt kloakråttor?). Jag har som sagt ingenting emot att dom står där, dom kan vara roliga att titta på, skratta åt, tycka synd om eller vad man nu vill. Kanske man är ensam en fredagskväll och då vet man vart man hittar pratsällskap. Men dessa idioter som envist ska "hoppa på än" med deras UNDERBARA erbjudande som är bättre än ALLA ANDRA produkter (varför står ni och fryser utanför en affär om erbjudandet är så bra att alla vill ha det?) och som just jag inte får missa. Först säger man snällt nej men sen förföljer dom än och tjatar om varför man inte vill ha deras produkt, vad man använder för något innan (skit i det din jävla idiot) osv. Räddningen är när man halvspringande med en idiot i haserna kastar sig in i affären som är en räddning likt kyrkan varit för vissa flyktingar. På vägen ut så tittar man på personen man handlar med. Räknar lite tyst tillsammans till tre och sen kutar ut likt den snabbaste sprintern för att komma till räddningen bilen... Aaaah.. Äntligen.

Den tredje personen under huggstubben är inte en försäljare utan bara en idiot. Nu talar jag om rökare! Alltså, jag tycker inte illa om dom som röker och kan visa hänsyn till andra men alla andra som tänder den där ciggen precis överallt utan någon som helst tanke bakom förutom att själv stilla deras röksug. Här är några tips till er som jag irriterar mig på:
- När du går ut utanför en affär och ska ta din cigg just där. Gå 15 steg åt höger eller vänster och tänd där istället så slipper jag gå igenom ditt rökmoln när jag är känslig mot dofter eller då jag har min son med mig.
- Har du barn så är det optimala inte att hålla ena ungen i handen och röka med den andra. Hört talas om passiv rökning?
- När du ska röka utanför din bostad så vänta tills du i alla fall kommit ut från trappuppgången (och helst tills ytterdörren till den är stängd) innan du tänder din cigg så slipper lukten komma in i min lägenhet eller att jag måste spy av den.
- När du står i en kö, ställ dig inte och rök I KÖN där det finns folk med astma m.m. utan be gärna någon hålla din plats och gå 15 steg åt höger eller vänster... eller varför inte 20 steg?
- Ska du titta på en utomhusföreställning till för barn och du sitter i publiken där 90% av åskådarna är barn, vad ska du göra då när suget kommer till dig? Jo, du ska inte tända din cigg precis vid din plats som man kanske kan tro utan du ska resa på dig och ställe dig vid sidan av där inte 50 stycken 5 åringar behöver lida av ditt rökbegär.

Andra som jag kan ta i förbifarten som irriterar mig. Här har ni några tips (om du inte läst min fb):
 • Om du inte träffat den rätte så gift dig inte med personen.
 • Om du inte är intresserad av ditt första barn så skaffa inte ett andra barn.
 • Om du inte kan laga mat så kanske du inte ska bli kock utan tänka vidare i andra banor.


Klart slut för mig. Oao. Och ha en trevlig fredagskväll!

Vecka 16

Du är i vecka 16.
Du har gått 15 fulla veckor och 2 fulla dagar (v15+2).
Du är i 4:e kalendermånaden.
Du är i 4:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Fre 1 apr 2011
Du har 172 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.

Fostret: Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.


---

Bebisen i magen har jag känt ett litet tag nu så det stämmer att man känner den lille tidigare med barn nr 2, men sen beror det lite på hur den ligger placerad i magen också. Detta gör ju väldigt mycket, inte bara om du känner bebisen tidigt utan hur tidigt som magen sticker ut. Hos mig gör den ju det tiiiidigt, precis som med Liam. Men det är kul. Det är mysigt att få vandra runt i mammakläder och bara myyyysa.

Idag känner jag att orken är på noll, men jag har ändå bestämt mig för att försöka ta mig ut med Liam till någon lekpark en stund sen på eftermiddagen och sen ska jag försöka doppa honom i ett bad. Tror han behöver det, och Liam älskar ju att bada så för mig är det ganska så skönt också att man inte behöver göra så jättemycket mer än att tappa upp vattnet i karet.

Tänkte också gratta min lillebror som blir 17 år idag! Hoppas han får en toppendag!


Min bror när han bara var en liten skit.

Äntligen fredag

Äntligen fredag!
Den här fredagskvällen ska jag bara umgås med min underbara familj och bara mysa, så vitt jag vet än så länge i alla fall. Det passar mig utmärkt just nu. Känner av kroppen lite från gårdagens vattengymnastik men oj vad skönt det är att få gå iväg på det en gång i veckan!

Vet inte vad som har hänt med mig just nu, jag har blivit så otroligt trött, seg och lat de senaste dagarna. Är nog kroppen som ännu inte kommit ikapp och de sista nätterna har jag inte sovit så mycket heller. Lite jobbigt. Men det är mysigt när bebisen är lite nattaktiv och gör lite kullerbyttor där inne för då har man lite sällskap i alla fall *ler*.
Nej nu ska jag ta en snabbdusch, ta på mig lite rena och fräscha kläder och sen borde jag stoppa in alla mina jeans i tvättmaskinen.

Ha en underbar fredag folket!

Ett litet kort på min sjukling från tidigare i veckan.
Knallröda kinder och hög feber. Tur att han mår bättre nu!

Kort på mig och bebismagen från förra helgen.Konspirerande barn och undergivna föräldrar

Idag är jag hemma med febrig son.. Eller ja, kan man verkligen säga febrig? Igår hade han feber och tydligen imorse när han egentligen skulle till dagis men sen har han inte varit varm alls förrän en liten stund mitt på dagen men det gav sig väldigt fort. Han är lite sjuk om varannat. Ibland känns det som att varje gång han vill ha något från mig (dricka, titta på film och dyl) så blir han genast varm och ser jättesjuk ut. Då tycker man synd om honom och sätter på den där filmen som han så gärna vill se eftersom han faktiskt är sjuk. Sen sätter han sig till rätta i soffan och vips så ser han genast frisk ut och han är inte det minsta varm. Är det så att barn kan manipulera fram feber för att vi föräldrar ska vissla efter deras pipa? Jag ser en konspiration här!

Skulle lägga honom för att sova middag och innan såg han trött med frisk ut. Genast när jag frågade om han skulle ta lite välling och sova lite i sängen så blev han varm och hängig och ville vila i soffan istället. Nu var jag benhård ville inte ha honom vilandes i soffan (vet att det inte är ofta han kan koppla av i soffan och då blir han trött och grinig hela kvällen istället) så att jag bar in honom i sängen och gav honom hans välling där. Gav honom det denna gång då han har varit lite krånglig med att söva på dagarna och han somnar lättare med vällingen. Efter ca 1 timme så gav han upp och somnade. Så fort som han somnade så försvann genast febern och han såg ut som ett friskt sovande barn. Var är konspirationens kärna och vem är dess hövding? Jag ska förgöra!

Jag hittade julmusten!

Obeskrivlig lycka är vad en gravid tant känner när hon haft enorma crawings efter en sak och får sedan reda på var man kan få tag på det. Snart skickar hon iväg gubben sin för att köpa denna guldtacka och sätter snart läpparna mot denna gudomliga dryck och känner oerhört lycka. Jag hittade julmusten!

Vad har jag gjort mer i helgen förutom att sätta i mig några flaskor julmust? *funderar och smuttar lite i glaset med julmust som jag har brevid mig* Jo jag har ju firat min fina Felix födelsedag! Det var jättemysigt och trevligt. Hon bjöd på ostbricka, bål med sjukt mycket frukt i, fruktiga alkoholfria strawberry daiquridrinkar och en massa chips och dipp. Mumsigt värre! Kände mig som en gravid lite prinsessa med en hoppande groda i magen.

Nu har man börjat känna rörelser. Det är mysigt! Eller jag har känt dom ett tag nu men de har blivit lite kraftigare nu. Längtar dock till de första riktiga sparkarna och dom där benen och armarna som dom kan sticka i sidan på magen som gör att magen får en rolig form. Det är kärlek det!

Får uppdatera mer sen. Ska doppa lite baguett i en massa olika såser jag har och dricka lite julmust.

Längtan, saknaden och fredagsmyset

Idag har jag och min myskille Liam varit till Öppna förskolan. Det var lika trevligt som alltid och Liam sprang runt som en tok. Alltid lika underbart och se hans breda leende över halva ansiktet. Kärlek!

Nu är det också fredag. Denna helgen ska jag jobba några timmar och även fira fina Felix´s födelsedag. Köpte en sak igår som jag tyckte var fin, men det är inte säkert att hon gillar det men vi får hoppas.
I helgen ska jag också drika COLA. Är sååå sugen just nu. Sjukt sugen.
Kommer också försöka lägga på minnet att ta lite kort på magen då folk har frågat efter det *lägg på minnet lägg på minnet*.
Imorgon går man in i v 15! Helt sjukt vad tiden går fort.

Nu kom Liam och ropade på film. Efter kort övertalan (skönt att man inte behöver föra en lång sådan längre för att bli av med "Apanfilmen" (Nicke Nyfiken)) så kom vi överens om filmen "Katterna". Detta är filmen Aristocats. Lite nostalgi för en annan som såg denna när man var liten. Satt som klistrad framför teven hemma i källaren.. Nej jag blev inte inlåst i källaren a´la Fritzel utan vi hade vårat vardagsrum i källaren då denna var inredd.

Längtar som en toooook till julen nu också. Punkter som jag längtar till:
 • Julmat, och då menar jag självklart mest revbensspjällen som nästan är det enda jag äter på bordet.
 • Julskinka med Johnys senap! Ingen annan senap klår denna, alla andra är urk.
 • Julmys med ljus och familjen samlad framför teven med en kopp glögg i handen.
 • Lukterna av Hyacinten och julglöggen.
 • Julpyntet som gör det lilla extra och rött betyder mys för mig.
 • Julmust som jag annars inte alls tycker om men som jag har ett sjuuuuukt sug efter just nu. Värre än Cola!
 • Julklapparna, och då menar jag faktiskt inte dom jag ska få utan dom som man ger till sonen och får se hans ögon glimma lite extra.
 • Jultomten som är en av anledningarna till att man skaffar barn (kanske?). Man saknar den när man har växt ifrån den och magin runt den försvunnit lite, men med barnen kommer magin tillbaka.
 • Snälla barn. Vet inte om jag kan klaga annars heller men han blir extra snäll då.. om det går?
Nu ska jag inte prata vidare om jul då jag kommer längta ännu mer efter julen!

Saknar verkligen 50 öringarna också! Gjorde det inte igår (då kunde man fortfarande använda dom!) men nu så är saknaden stor. Tänk när man kunde handla för 50 öre!! (ok, jag kunde det förra veckan men inte NU!) Nu kan man inte använda de där små fula pengarna längre. Man vet inte vad man har förrän man förlorar det!

Nu ska jag sätta mig till rätta brevid världens finaste son och börja fredagsmys.

Trevlig helg!