Omänskligt är ordet

Har tittat på en riktigt hemsk dokumentär på tv 4 som verkligen berör nu på dagen. Den handlade om handikappade barn på ett barnhem i Bulgarien hur de behandlas. Det är verkligen hemskt! Personalen bryr sig inte alls om barnen utan rör så lite som möjligt vid dom. Dom anser inte att handikappade barn kan lära sig något så de stimulerar inte barnen på något sätt, försöker inte lära dom prata eller någonting alls. Barnen blir förtvinnade och ligger i sina sängar, dessa barn säger personalen att det är deras "sjukdoms" fel och ingenting annat. Barnen tynar helt och hållet bort och personalen bara vänder ryggen till. Hur klarar man av det?
När det är dax för barnen att äta så är det krig över maten de får. Det tar mat från varandra vilket för att det är dom starkaste barnen som klarar sig bäst och dom som är svaga blir ännu svagare och tunnare.

Något som jag också reagerade starkt på var i slutet då de intervjuade föreståndaren för barnhemmet. Hon anser att hon har gjort det som behövs för barnen och att det inte heller är hon som bär ansvar för barnen trots att det är hon som är föreståndare! Hon pratar också på om att det stora problemet med barnhemmet är byggnaden och att det sker stölder där. De hade tydligen bland annat köpt parasoller till poolen men som nu hade blivit stulna vilket kostar barnhemmet pengar. Tanken slår mig om det är barnen eller personalen som ligger vid den där poolen och vill ha parasoller. Då många av barnen är sängliggandes och aldrig ens lämnar rummet känns det första alternativet sorgligt nog mer troligt.
Föreståndaren pratar på om att hon tycker synd om sig själv. Varför är det synd om henne? Det får jag aldrig någon klarhet i men synd om henne är det. Att det skulle vara synd om barnen verkar hon inte tycka. De barn som är tunna och snart ligger för döden bortförklarar hon med att det har med deras "sjukdomar" att göra. Sen säger hon också att läkare skulle säga annorlunda men att hon vet hur det är. Tur att hon är någon expert och inte läkarna då...

På nätterna stängs barnen in på sina rum. Det är en personal som ska ta hand om alla barnen men då barnen låses in när kvällen kommer så kan inte den personalen ha så speciellt mycket att göra. Barnen som gråter och skriker på nätterna får ligga där för på nätterna får dom ingen hjälp.
Regeringen i Bulgarien ignorerade kritiken om barnhemmen men sa att de skulle minska ner på antalet barn på barnhemmen. Själv så tror jag att barnhemmen ser likadana ut idag och att barnen ligger där än... Någon som håller med?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback