Amning kan orsaka näringsbrist

Har idag läst en hemsk artikel om ett elva månader gammalt barn som har dött på grund av näringsbrist. Flickan blev helammad av sin mamma men fick ändå inte i sig de viktiga näringsämnena som barnet behövde, bland annat för att föräldrarna var strikta veganer.
Det är verkligen hemskt att det kan gå så långt och att föräldrarna själva inte reagerade när deras dotter endast vägde 5,7 kilo. Nu går det tyvärr inte att göra något det, går inte att vrida klockan tillbaka som man så ofta skulle vilja göra.

Efter detta hemska som skett så kan man idag läsa hur folk skriker om att "amning är inte det bästa för barnet" osv. Det är tyvärr vid såna här tillfällen som folk läser in saker själva för att kunna skrika ut sina åsikter. Det får mig att må lite illa, att man vid ett barns död känner att man måste ändra kärnan i det hela för att få ut åsikter som man själv har. Man vill ändra historian som egentligen finns för att det ska passa sin egen heta ståndpunkt. I det här fallet så skriker folk att amning inte är så bra som folk påstår och att vi alla istället ska ge ersättning till våra barn. I det här fallet har dom inte alls tagit till sig att föräldrarna var strikta veganer och som inte ersatte dom näringsämnena som de förlorade mot något annat. Flickan saknade nästan helt vitamin A och vitamin B12, något som barn oftast brukar få i sig trots att man ammar.

Ersättning är visserligen också riktigt bra ersättning för amning. Det finns dom som inte kan amma eller dom som inte vill amma och då är det perfekt att det finns något så bra som ersättning ute i butikerna! Men vill man amma och kan amma så ska man inte låta något sånt här få än att börja ifrågasätta sitt beslut. Det skulle vara tråkigt om ammande kvinnor börjar ifrågasätta sig själva för att en sån här artikel gör att folk läser in sitt eget och radikalt säger att amning inte är så bra.

Så länge ditt barn går upp i vikt så ska du inte börja tvivla på dig själv! Går barnet inte upp i vikt som den ska så avsluta inte amningen utan att rådgöra med bvc (om DU vill amma!).

Det är verkligen hemskt att något sånt här händer, men när det händer så kan väll folk bara prata om det som egentligen står och inte lägga ihop sin egen historia för att skrämma. Ja, amning KAN orsaka näringsbrist men så länge du ersätter det du tar bort i din kost mot något annat så kan du lugnt amma på. Amning KAN orsaka näringsbrist med det kan också ge ett fantastiskt grundskydd som vi helt gratis lagrar i vår kropp. Så fantastiskt kan det också vara.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Bra skrivet!! Jag slutade dock amma min son efter två veckor av olika skäl. För mig var det det bästa jag kunde göra för att undvika en total psykisk katastrof. Jag hade en del fysiska hinder under den första tiden också som försvårade allt. Men att skrika ut att amning inte är det bästa skulle jag aldrig göra. Det är upp till varje enskilt fall att avgöra. Så länge barnet får fullgjord näring, kärlek o omsorg så...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback